marți, 6 august 2013

Adhara part.I

Adhara
1.
***
Se facuse deja toamna...era vara aceea tarzie pe care nici dupa 24 de ani nu am uitat-o. O tin minte cu multa precizie si acuratete. Adhara avea 24 de ani si 5 luni impliniti pe atunci si era convinsa ca poate cuceri lumea. O si facea usor, usor, cu planuri bine puse la punct si gandite exagerat.
Se simtea cea mai frumoasa pe vremea aceea pentru ca avea la ea tot ce isi dorea un barbat. Locuia intr-o camera din centrul unui oras suprapopulat - In chirie. Oglina cu masuță si scaunul cu tapiterie cu efecte florale erau cele mai bune prietene ale ei... Gramada de rujuri aruncate pe masa, semi adormite, de diferite nuante se odihneau langa ojele uscate. Insa nimeni nu se intelegea cu paleta de farduri de 70 de culori. Nimeni, dar nimeni. Nici macar ele intre ele nu se suportau. Decurgea acolo un razboi antic, de cand s-au intalnit toate. Dar Adharei nici ca ii păsa.
Nu ii pasa de nimic, de nimeni, niciodata! Singura fiinta de care era atasata câtuși de putin era ea insasi, insa nici de ea nu era multumita tot timpul - ba mai mult, cam nicio data!
Adhara era cea mai rebela persoana pe care am cunoscut-o vreodata...(si trebuie sa recunosc ca nici eu nu o cunosteam indeajuns). Era de o eleganta rara,dar si  sarcastica, avea multa feminitate in ea, iar asta se citea pe gesturile ei rare, rafinate si delicata.Toate astea se intamplau cand era tratata ca atare de lumea de sus...In rest, foarte apucata, iar despre orgoliul ei prefer sa nu va povestesc. ”Mâță” o alintau pe vremea cand iesea la terasele fancy sa comenteze ”marfa”. Incepea sa vorbeasca... si nu se mai oprea. Adeseori ii mai spuneam si eu  ”scuza-ma ca te intrerup” ca sa imi exprim parerea si primeam aproximativ 4 -5 secunde sa ii spun de ce am intrerupt-o. Daca nu ma incadram in timp, ma resemnam.  
In fine, prea irelevant...Adhara era o persoana incredibil de nesigura -  ca vremea, cum se spune altfel. Era agitata si cum nu se simtea confortabila intr-o situatie, schimba peisajul. Ranea, lovea cu ce apuca... cu cuvinte mari, dureroase, arunca in stanga si in dreapta. Era exact ca restul persoanelor, insa putin diferita de ei, printr-un singur fapt: arunca cuvintele in gand. Totul se intampla in capul ei. Nu rostea nimic. Uneori ma intrebam oare ce batalie sangeroasa se desfasoara in mintea sa? Oare cate cuvinte mor pe secunda? Oare cum sunt strivite sunetele imaginare? Stiam exact cand se intampla asta in capul ei. Avea obiceiul de a sufla ultimul fum in mod haotic si strivea mereu mucul de tigara de parca ucidea scrumul din scrumiera... Mi-era frica sa scot un sunet in acele momente.
M-a ranit de atatea ori cu gesturi...incat nu pot sa zic ca nu mi le mai amintesc... ba din contra, m-au afectat atat de tare incat nu am sa le uit niciodata. De ce mai sunt prietena cu ea in acest caz? Nu mai sunt. Nici nu stiu daca am fost vreodata prietene...
A sfarsit-o groaznic. Intr-o balta de lacrimi si sange, undeva pe malul Marii Rosii, in Hurghada, Egipt. Si cand zic ca a sfarsit-o , nu ma refer la moarte, (oricum se simtea ea nemuritoare) ci la faptul ca a incetat sa mai fie ea...  

***
Era luna mai, cand a simtit cu adevarat  ca e momentul ei. O duminica tarzie, dintr-o saptamana aglomerata. Statea in fata oglinzii, pe scaunul ei preferat si se stramba. Isi punea in minte intrebarea ”Cum as arata asa?” de zeci de ori si apoi bufni in  ras. Mai purta din cand in cand in gand discutii filozofice despre nemurirea sufletului, cu sinele, dar tot ce rasuna in camera era sfarsitul conversatiei haotice care se termina mereu cu ”Nu-i adevarat!”, cu glas apasat si ridicat, cu sunete alungite si intinse cateva secunde bune. Pe ea niciodata nu puteai s-o  contrazici. Gresesc. Pe ea niciodata nu vroiai sa o contrazic.( Asa e mai corect!)
Cum statea ea acolo, dominand camera, ii veneau idei si idei. Unele periculoase, altele amuzante, unele inspirate din romane, altele din filme. Chicotea de una singura si compara viata ei cu acele situatii, cu visele ei. 
                O vreme era obsedata de Franta anilor  80, purta doar negru si fuma slim-uri pe strada, ca o diva decupata din revista Passe Partout. Traia ceea ce simtea si era atat de mandra de asta. Iubea sa piarda timpul la cafele lungi, interminabile impreuna cu cele doua prietene ale sale si sa discute fel de fel de scenarii din filme. Li se pareau imposibile cum personajele puteau renunta atat de usor la un lucru, la o persoana, doar pentru ca asa era scris in scenariu. ”Ce fel de om trebuie sa fii?”se intreba  ridicand din spranceana indiferenta Mia.
                In acea clipa Adharei i se luminase fata si parca simti furnicaturi sub piele. Se misca robotic cateva secunde, se uita in stanga si in dreapta dupa care izbucni: ”Eu!” si toata atentia i se indrepta spre ea. Pana si copilul care plangea la masa cealalta din cauza incisivilor care ieseau cu chiu, cu vai, incentase pentru cateva secunde. Toti se holbau cu ochi cascati la Adhara, iar ea, vazand atatea fete indreptate spre ea, izbucni din nou: ”Eu!”

                A fost pariul vietii ei. Pariu cu sinele (si dupa cum am mai spus mai sus, erau mari dusmani ei doi)... A promis in acea zi de mai, in acea duminica tarzie, mai exact in 12 mai, la ora 20.20, pe terasa localului Tabac, cu capul sus, mijind ochii, tuguind buzele si adoptand atitudinea sa de superioara, cu față infumurata ca ea va putea renunta oricand, la orice, cu usurinta...mai ales daca o deranjeaza (insa ultima parte o soptise)...dupa care se aseza elegant pe scaunul si stinse mucul de tigara in cel mai brutal mod.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu